01.10.2020   |   Menen   |   Belgien

Drömhus från Belgien – Kijk & Bouw förlitar sig på HOMAG-hyvlar

Det belgiska företaget Kijk & Bouw tillverkar nyckelfärdiga trähus och har uppgraderat sin produktion med en fyrsidig hyvel i MOULDTEQ-serien.

Enskilda komponenter som ramar och takelement produceras nu med högre kvalitet, något som leder till snabbare produktion. Tiden som sparas in vid slutmontering är nu en hel dag, vilket är resultatet av bättre materialkvalitet efter bearbetning med hyvel.

Johannes Lang, produktchef, Hombelmaschine HOMAG Group

I västra Belgien, bara ett stenkast från gränsen till Frankrike, har specialisten på prefabricerade hus, Kijk & Bouw, sitt huvudkontor. De 35 anställda tillverkar nyckelfärdiga objekt i fyra produktionshallar och en administrativ del. Under mer än 60 år har Kijk & Bouw gjort sig ett namn på marknaden med kunder främst från Belgien och Frankrike.

"Vi är den perfekta partnern för att förverkliga ditt drömhem", skriver man med övertygelse på sin webbplats. Och portföljen av tjänster som erbjuds visar att de har rätt.
Kunderna kan välja mellan många modellhus och referenser, och planera ett hus utrustat efter de egna önskemålen. Kijk & Bouw ser sig själva som ett fullserviceföretag som levererar allt från ett enda ställe – från att hitta rätt tomt för bygget, samordna med arkitekter och hantverkare till montering på plats.

Ekologisk träramskonstruktion och energibesparande komfort

Kijk & Bouw är övertygade om fördelarna med konstruktioner av trä, där endast trä från ansvarsfullt förvaltade skogar används. Med en träramskonstruktion produceras huset under optimala industriella förhållanden och kan uppföras på plats inom bara några dagar. Resultatet är jämförbart med klassiska stenhus, med den skillnaden att byggtiden är mycket kortare.

En stor fördel med träkonstruktion är husets låga energiförbrukning, säger Kijk & Bouw på sin webbplats och man förutspår betydande besparingar vad gäller uppvärmning.
Deras erfarenhet visar att det på vintern bara tar en kort stund att skapa en behaglig värmekänsla i huset, och på sommaren förblir huset underbart svalt även under de varmaste dagar.

Optimering av produktionen – nätverkskopplad verkstad som ett första steg i digitaliseringen 

De första stegen på vägen för att skapa en träramskonstruktion är hyvling av det levererade virket och den efterföljande bearbetningen av det hyvlade virket. Tidigare på Kijk & Bouw var hyvling och efterbearbetning processer som var separerade från varandra.
När det var dags att byta ut hyveln, måste maskinerna ställas in på nytt för det första produktionssteg på ramverket.
Träbearbetningsmaskinen från WEINMANN har pålitligt gjort sitt jobb sedan 2011 och har banat väg för hyvelserien MOULDTEQ. Eftersom den produkten från HOMAG-gruppen, träbearbetningsmaskinen, imponerade i det första steget, togs beslutet att köpa en produkt till från HOMAG.

Fördelarna var uppenbara. Inte bara var kontaktpersonerna för service och försäljning desamma: De två maskinerna – träbearbetningsmaskinen och hyveln – talade samma språk.
Nätverkskopplade via en huvuddator kommunicerar de båda maskinerna med varandra och kommer i framtiden att hanteras av bara en person. Den minsta möjliga cellen vad född och det första steget taget mot digitalisering. Allt i kombination med ekonomisk enmanshantering.

Kundernas kvalitetskrav på slutprodukten har förändrats och därmed de tillhörande kraven på maskinerna. Dimensionsnoggrannhet och kvalitet är viktiga faktorer, men också processoptimering och förkortade produktionstider.
Hyveln är helt automatiserad, vilket innebär att inget manuellt ingripande behövs. Maskinen ställs enkelt in med powerTouch-kontrollen och lagrade programdata överförs automatiskt till enheterna. Kvaliteten är genomgående hög och inställningarna är alltid reproducerbara.
Hyvelmaskinen är optimalt förberedd för kraven för produktion av träramar och är därför utrustad med sågpaket. Ett sågblad är monterat på den andra, nedre spindeln, vilket gör att det hyvlade materialet kan halveras direkt. För att utan problem göra det möjligt är spindeln utrustad med en kraftfullare motor som ger mer än dubbelt så stor kraft som originalmotorn.

Den automatiska transporten av de hyvlade varorna till träbearbetningsmaskinen BEAMTEQ B-560 från WEINMANN är nästa sträcka på väg mot träramskonstruktionen och ett drömhus från Kijk & Bouw.

Genom att koppla samma produktion och optimera processer har färdigvolymen fyrfaldigats.
Den bättre dimensionsnoggrannheten hos de hyvlade varorna leder inte bara till högre kvalitet på arbetet utan också till tidsbesparing i slutmonteringen, eftersom det inte längre är nödvändigt med manuellt efterarbete och justering av takelementens enskilda beståndsdelar.

En blick in i framtiden

I framtiden planerar Kijk & Bouw att automatisera produktionen ytterligare och har redan tänkt sig robotar som en spännande idé.
De kan ge stöd när du laddar spikportalen för elementtillverkning av prefabricerade hus, men kan också hjälpa till senare med isolering och klinker.
 

Tilbage til oversigten

Fertighausspezialist Kijk & Bouw

http://www.kijkenbouw.be/